Besturingssystemen

amtel-mobile-os-supported-ios-android-windows-phone-blackberry

Wanneer je aan een telefoon denkt, denk je aan een smartphone. De smartphones hebben een geweldige opmars gemaakt de afgelopen jaren en zijn nu niet meer weg te denken uit onze samenleving. Er zijn veel aanbieders en de concurrentie is moordend. Elke smartphone wordt ondersteund door een besturingssysteem. Hieronder worden de meest populaire besturingssystemen toegelicht zodat je zelf beslissen welk besturingssysteem (OS) jij het prettigst vindt. Daarbij moet worden aangegeven dat vrijwel alle besturingssystemen erg fijn en handelbaar zijn. Het zijn de kleine dingen die het verschil kunnen maken, en daarnaast telt natuurlijk ook het gevoel mee misschien hebt voor een bepaald merk.

iPhone IOS

De eerste iPhone, die gelanceerd is in 2007, was een grote doorbraak voor de mobiele telefonie. Op zowel de zakelijke als de particuliere markt heeft Apple hoge ogen gegooid met haar eigen OS. Apple richt zich vooral op het gebruikersgemak van de consument en de oneindige mogelijkheden voor app-ontwikkelaars. Om applicaties op je telefoon te zetten kun je deze downloaden vanuit de Appstore. Dit is een ‘winkel’ waar je apps zowel gratis als tegen betaling kunt downloaden. Alle apps die worden aangeboden door de ontwikkelaars gaan een lange weg langs het testteam van Apple. Zo biedt Apple de garantie dat alle apps die worden gedownload Apple-waardig zijn. De iPhone is een van de duurste telefoons die verkrijgbaar is. Maar ondanks de prijs heeft Apple toch de harten gewonnen van veel consumenten. Dat zou voornamelijk komen door de gebruiksvriendelijkheid en natuurlijk het design van de smartphone.

ios-7-740x416

Op 10 juni 2013 werd iOS 7 aangekondigd, wat de grootste verandering is sinds de introductie van de eerste versie in 2007. Tot aan iOS 6 bleef het design redelijk hetzelfde, maar nu wordt alles net wat anders. Bovendien heeft iOS 7 een aantal nieuwe mogelijkheden, zoals een makkelijk oproepbaar control center en multitasking.

                                                                                                                           

images

Android

Google had direct een antwoord op het grote succes van iPhone IOS en lanceerde vrijwel direct na Apple het platform Android. Android is een besturingssysteem wat volledig geïntegreerd is met Google en draait op Linux. Het voordeel van Android is dat het een open source platform is. Dat wil zeggen dat dit vrij toegankelijk is voor iedereen, en iedereen kan aanpassingen doen ter verbetering. Elke app-ontwikkelaar kan al zijn apps in de Android Market plaatsen. Dat betekent dat het aantal apps dagelijks enorm blijft groeien. Momenteel is Android de grootste leverancier van smartphones. Merken als Samsung, LG en HTC gebruiken allemaal Android als OS.
Android werkt erg gemakkelijk, is een open source en de meeste toestellen zijn een stuk goedkoper dan de iPhone. Daarom is de concurrentie enorm aan het toenemen.

Blackberry
blackberry

Blackberry is vooral erg in trek in de business-markt. Dat komt voornamelijk door de mogelijkheid om Lotus, Novell en Microsoft Exchange te kunnen draaien op het besturingssysteem. De Blackberry App World heeft veel populaire applicaties uitgebracht waaronder Whatsapp. Whatsapp heeft ervoor gezorgd dat de Blackberry ook onder jongeren erg populair is geworden. Ook kwam Blackberry met Ping. Ping werkt ongeveer hetzelfde als Whatsapp. Je kunt zonder kosten berichten sturen (chatten).

Windows Phone

windows-phone-logoOfficieel heeft Microsoft 2 besturingssystemen op de markt gebracht, Windows Mobile en Windows Phone. We laten Windows Mobile hier even buiten beschouwing, want dit OS richt zich puur op de zakelijke markt terwijl Windows Phone juist bedoeld is voor de consumentenmarkt. Windows Phone is de jongste aanbieder op het gebied van OS. Windows Phone wil zich onderscheiden bij de touchscreens van haar smartphones. Net als bij Android kunnen de apps door iedereen ontwikkeld worden. Deze worden dan gedownload in de Marketplace. Windows Phone is pas vanaf 2010 actief en sinds 2011 pas in Nederland beschikbaar. Het is daarom moeilijk om een goede mening hierover te geven. Wel moet worden gezegd dat de gebruiksvriendelijkheid van het touchscreen nog wel tegenvalt. Windows Phone heeft beloofd dit in een update aan te passen.